Knauf Firewin

Национален Музеј на Естонија

Muuseumi tee 2, Tartu, Естонија
Вид на градба

Архитекти
Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane DGT (Dorell.Ghotmeh.Tane)

Слика
Anu Ansu, Arp Karm, Berta Vosman, Jaanus PähnЕстонскиот национален музеј (ENM) е музеј за културна историја, со посебен акцент на етнографијата, со цел да се испита културата како дел од секојдневниот живот и начинот на живот во разновидноста на временски, просторни и социјални контексти. Одлуката за изградба на нова главна зграда на ENM во Tartu беше усвоена во 2003 година. Структурната конструкција беше завршена во април 2016 година, по што следеше внатрешна завршна работа. Зградата беше отворена за посетителите на 1 октомври 2016 година. Престижната награда за Кенет Хадсон беше доделена во ENM  2018 година.

Главната цел на процесот на обновување на ENM е овој националниот музеј на Естонија да биде музеј на  21 век. Ова беше главна цел како единствен и најсовремен музеј, па затоа се користеа многу модерни и компатибилни градежни материјали, обезбедувајќи безбедно и удобно опкружување за посетителите и вработените. Безбедноста од пожари е особено важна во јавна зграда со оваа големина и важност, бидејќи не само што ги сместува националните богатства на Естонија, туку и треба да се погрижи и за стотици луѓе.

Производите на Knauf се користea во изградбата на Естонскиот национален музеј за да се исполнат сите стандарди за квалитет и безбедност. Knauf Blue, Knauf Green и Knauf Red  гипс-плочи се користат за обезбедување на против пожар, звучна изолација и апсорпција на звукот. Сите наши главни решенија беа искористени за внатрешни работи и создавање на неопходните светлосни структури, како што се:

W112, W113, W145 Kinowand, W161 Torro, W626 и внатрешни ѕидни системи со конструктивна висина од 3 до 12 метри;

D112 and Aquapanel затворени тавански плочи

  • D126 Knauf Cleaneo Akustik, Knauf Danoline Contur, Corridor 400 и Tectopanel акустични тавани.

Користени градежни материјали:

  • Knauf White, Red, Blue, KEK and Torro суви гипс-плочи - вкупно 220.000м2.
  • CW/UW/MW/UA CD/UD метални профили – околу 200,000 метри вкупно;
  • Aquapanel затворени цементни плочи - околу 10.000m2
  • Cleaneo и Danoline перфорирани акустични гипс-плочи - речиси 2.000 м2.

Претплатете се, за да добивате новости


Пресметајте ја потрошувачката со нашата

Алатка за пресметување
  • Само за регистрирани корисници
  • Пресметајте практичнa покриеност 
  • Пресметај вкупно
Регистрирајте се бесплатно Најавете се